Om Torggata

Velkommen til Torggata-området!
Et unikt område i sentrum for handel, kulturopplevelser og uteliv!
Torggata og området rundt representerer en helt unik del av Oslo sentrum, med sin historie, sitt mangfold og ikke minst den spesielle atmosfæren.

Torggata strekker seg fra Stortorget til Hausmannsgate, eller motsatt. Selv om begge ender av Torggata er del av en felles gate, er de likevel ganske forskjellige, bl.a. ved at den vestre delen nærmest Karl Johan er en ren gågate, mens den østre delen er det som kalles en gang- og sykkelprioritert gate. Utvalget av aktører, både butikker, utesteder og andre tilbud er til dels ganske ulikt, noe som til sammen gir et spennende mangfold. Og som en bindeledd mellom disse to delene ligger det ærverdige og viktige Youngstorget, en av byens mest unike torgplasser og utendørs møteplasser, brukt til ulike former for aktiviteter og arrangementer. Torggata fungerer også som en viktig ferdselsåre for gående og syklende mellom Karl Johan/sentrum og Grünerløkka.

Torggata har lange tradisjoner når det gjelder handel, og har gjennomgått ulike faser de siste generasjonene. Særlig i løpet av de siste årene har det skjedd veldig mye spennende og positivt i området i og rundt Torggata, og dette har blitt et interessant område å besøke også for folk som har tilhørighet andre steder i byen og selvsagt for besøkende til Oslo. Og her snakker vi ikke bare om selve Torggata, men også om sidegater og parallelle gater i det samme området. Det gjelder parallelle gateløp som Møllergata, Mariboes gate og Calmeyers gate, samt en rekke sidegater på begge sider av Torggata.

Bo-området.
I dette strøket finnes ett av de mest attraktive bo-områdene i Oslo sentrum. Kort avstand til de fleste viktige og interessante tilbud i sentrum er et åpenbart fortrinn. I området finnes også en av byens nyeste og fineste barnehager, en tradisjonsrik, romslig og nyoppusset barneskole og en av byens mest populære videregående skoler. En rekke andre utdanningstilbud, mange av dem på høyskolenivå, ligger også i nærområdet. De siste årene har det kommet flere nye og attraktive boliger i området, samtidig som mange eksisterende bygg er rehabilitert og modernisert, og flere av disse er gjort om til leiligheter.

Utendørs møteplasser.
Det finnes flere spennende og attraktive utendørs møteplasser i dette området. Youngstorget har, som allerede nevnt, en helt unik posisjon, med lange tradisjoner både med tanke på torghandel, politiske møter og en rekke andre arrangementer. Den vesentlig mindre Arbeidersamfunnets plass har også en lang tradisjon og en sterk posisjon, også her med tradisjoner og muligheter for arrangementer av ulik karakter. I den ene enden av Torggata, ligger også Stortorget, med aktiv handel, og med Domkirken som nærmeste nabo, i tillegg til Glasmagasinet og Torggata. På oversiden av Møllergata ligger Kristparken, som er et attraktivt grøntområde, med treningsapparater, ballbane og plass for andre aktiviteter. Her er det en omfattende prosess i gang for å videreutvikle området og gjøre det enda mer attraktivt. I fremtiden vil det også, som en del av reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet, komme et hyggelig parkområde foran det tidligere Deichmanske bibliotek. Og ikke langt fra den østre enden av Torggata, ligger også Akerselva, med sitt attraktive turområde og en mengde hyggelige og spennende tilbud.

Handel.
Langs Torggata og gatene rundt ligger det et sort antall butikker av ulike slag, med et omfattende spekter av produkter og tilbud. Noen av disse er velkjente kjeder med et stort varespekter, mens andre er individuelle og unike butikker med et annerledes vareutvalg, noen av dem også med egen produksjon. Her finnes utsalgssteder med lange tradisjoner, som et av byens ikoniske sentra, Glasmagasinet, byens eldste jernvare forretning, videreført i form av Jernia, hjørnestensbedriften Oslo Sportslager, med en 90-årig historie, og flere mindre aktører med tilhold i historiske omgivelser på Youngstorget eller i ulike praktbygg med lang historie, mange av dem med godt bevarte hemmeligheter i form av spennende bakgårder, som etter hvert tas i bruk i større grad. Her finner du alt du kan tenke deg, fra forretninger som har det aller meste, til nisjebutikker med spesielle produkter.

Kultur og underholdning.
Her finnes også en del av byens ledende og mest spennende kulturscener, innen ulike former for underholdning, som konsertarenaene Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene, Folketeateret, Uhørt og flere andre, samt steder som Kulturkirken Jakob, Vega Scene kino og Grusomhetens teater ved Hausmannsgate.

Uteliv.
Torggata var tidligere kjent som «kebab-gata», og fortsatt er det mulig å nyte en velsmakende kebab i området, men spekteret er i dag mye mer omfattende, og det finnes noe for enhver smak. Torggata-området, inkludert Strøget, Youngstorget, selve Torggata og andre deler av området, er blitt et svært attraktivt og populært område for uteliv. Serveringstilbudet omfatter det meste, fra fast food til gourmet, og med en rekke etniske smaksvarianter og spesielle konsepter. Dessuten finnes det en rekke hyggelig møteplasser i form av kaffebarer, mikrobryggeri, kafeer og barer med ulike former for særpreg. Mange av konseptene omfatter underholdning, kulturaktiviteter, muligheter for møter og samlinger av sosial og faglig karakter og mye annet.

Aktiviteter.
Torggata-området har ikke bare et tilbud for de som ønsker å la seg underholde og glede seg over ulike kulturtilbud, men også for de som ønsker en mer aktiv deltagelse i ulike aktiviteter. Her er det bl.a. populære og attraktive tilbud som omfatter aktiviteter som bowling, shuffelboard, minigolf og en rekke andre muligheter.

Offentlig transport.
En rekke tilbud innen offentlig transport går igjennom området eller ligger i umiddelbar nærhet, både når det gjelder tog, buss, trikk og T-bane. Gangavstanden fra Oslo S og to T-banestasjoner er bare noen minutter, og både buss- og trikkelinjer ligger lett tilgjengelig.

Overnattingstilbud.
For øyeblikket finnes det to hoteller innen dette området, og mange andre i umiddelbar nærhet. Her er det derfor et omfattende tilbud til tilreisende, av ulik standard og prisklasse, enten man ønsker en hyggelig storbyweekend, skal på konsert eller teater, eller av andre grunner ønsker å besøke Oslo og bo sentralt. Dessuten er det også nye prosjekter under planlegging, som kan tilføre området enda flere attraktive tilbud.

Møter og konferanser.
Også for de som skal arrangere møter, konferanser, feiring av begivenheter eller andre former for samlinger, kan området by på en rekke alternativer. Byens «storstue», Oslo Kongressenter, har en sentral beliggenhet ved Youngstorget. Samfunnsalen ved Arbeidersamfunnets plass er også et ærverdig og ettertraktet alternativ for ulike arrangementer. Og i tillegg finnes det en rekke muligheter på steder som Åpen Scene i tidligere Torggata Bad, Kulturhuset, kontorhotellet Spaces i Calmeyers gate, samt på DogA og Vega Scene ved Hausmannsgate. Også en rekke andre store og små lokaler kan benyttes til samlinger av ulik størrelse, og Utdanningsforbundet har etablert et moderne konferansesenter i tilknytning til sine lokaler i området.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål, kommentarer eller ideer.